Cukrzyca jest chorobą dietozależną , to znaczy, że jedną z jej przyczyn jest nieprawidłowe żywienie, a przy pomocy odpowiednio skomponowanego jadłospisu można ja leczyć i jej zapobiegać.
Cukrzyca może dotknąć osób w każdym wieku, ale obserwuje się wzrost zachorować u osób ok. 60 roku życia. Choroba ta u seniorów może objawiać się: ogólnym złym samopoczuciem, osłabieniem pamięci, nietrzymaniem moczu, zaburzeniami snu, upośledzeniem pragnienia, zaburzeniami widzenia, nawracającymi infekcjami czy trudnością w gojeniu się ran. W przypadku seniorów ważna jest więc stała kontrola poziomu cukru we krwi, a także odpowiednia dieta, która pomaga zapobiegać chorobie lub łagodzić jej przebieg.
Jak dieta wpływa na poziom cukru?
Poziom cukru we krwi jest zależny od tego, ile cukrów, tzn. węglowodanów trafia do organizmu w postaci pożywienia. Cukry z pożywienia są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zasilają organizm w potrzebną energię , kiedy to są wchłaniane do krwi i transportowane do wszystkich mięśni oraz narządów. Żeby cukier mógł wchłonięte do komórek organizmu, niezbędna jest insulina, czyli hormon wytwarzany przez trzustkę. Kiedy produkcja insuliny jest zaburzona, węglowodany z krwi nie trafiają do komórek organizmu, ale w niej pozostają. Wówczas w badaniach poziomu cukru we krwi widoczny jest podwyższony poziom cukru. Nie wszystkie cukry są złe. Rozróżniamy węglowodany złożone które wchłaniają się powoli i zapewniają organizmowi stały, równomierny dopływ energii oraz węglowodany proste, które bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Dlatego też dieta seniora z cukrzycą powinna być bogata w produkty zawierające przede wszystkim węglowodany złożone.
Co powinna zawierać dieta seniora z cukrzycą, a czego należy unikać ?
Ważne jest aby z jadłospisu wykluczyć grupy produktów zawierających węglowodany proste. Dobrze kiedy senior zrezygnuje ze słodyczy, słodkich soków i napojów, niektórych owoców (zwłaszcza suszonych, rodzynków, bananów i winogron), alkoholu. Warto też zrezygnować z tłustych i smażonych potraw oraz wysoko przetworzonych. Zamiast nich lepiej sięgnąć po ryby, tłuszcze pochodzenia roślinnego (np. oliwę z oliwek) oraz chude wędliny drobiowe, a smażenie zamienić na gotowanie lub duszenie bez dodatku tłuszczu.
Podstawę diety cukrzyka powinny stanowić produkty bogate w błonnik ponieważ charakteryzuje je niski indeks glikemiczny. Są to: owsianka, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, razowe pieczywo i gruboziarnista kasza. Poza tym pamiętajmy o owocach o niskiej zawartości cukru takich jak śliwki, wiśnie, maliny, morele, jagody, kiwi, jabłka, truskawki, jeżyny, granat i cytrusy. Na liście produktów powinny znaleźć się też oczywiście warzywa, ale najlepiej żeby były surowe lub tylko lekko podgotowanych. Dobrze sprawdzi się ciecierzyca, fasola, sałata, papryka, pomidory, brokuły, szczypiorek, rukola, ogórki, kapusta, rzodkiewka, cebula, kalafior czy cukinia.
Jednym z zadań opiekunki, jest przygotowywanie posiłków seniorom , dobrze jest więc kiedy opiekunka ma wiedzę na temat diety dla osób z cukrzycą.