Kartoffelsalat - tradycyjna sałatka z ziemniaków
Kartoffelsalat to sałatka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków, ogórków i cebuli. Jest to tradycyjne danie kuchni niemieckiej spełniające funkcję dodatku do dań mięsnych lub też podawane jako samodzielna potrawa. Najczęściej serwowane jest jako przekąska do piwa albo do grilla (szczególnie jej lżejsza wersja z jogurtem).
Nie ma jednego przepisu na sałatkę z ziemniaków, natomiast jest to jedno z kulinarnych dóbr kuchni niemieckiej i tak jest to danie przez obywateli tego kraju postrzegane. Co ważniejsze, forma przygotowania Kartoffelsalat na południu jest zupełnie nieakceptowana przez mieszkańców północy i na odwrót.
Składniki dla 6 porcji
- Ziemniaki ugotowane 900 g 12 sztuk
- Cebula czerwona 100 g 1 sztuka
- Ogórki konserwowe 200 g 4 sztuki
- Majonez 75 g 3 łyżki
- Jogurt naturalny 25 ml 1 łyżka
- Szczypiorek 20 g 4 łyżki